Formålet:
Formålet med en kostpolitik er at udforme nogle overordnede retningslinjer for kvalitetsniveauet af kosten i dagplejen og for miljøet omkring måltidet.
Vi ønsker desuden, at forældre og dagplejer arbejder tæt sammen om gode og sunde kostvaner for barnet.
Miljø:
Et godt miljø omkring måltidet er med til at danne værdifulde normer omkring mad.
Maden serveres i en god atmosfære og på sådan en måde, at lysten til at spise fremmes mest muligt.
God tid til måltidet, hvor børnene har en grad af medbestemmelse, så børnene ikke oplever det som noget, der skal overstås.
Det er vigtigt, at børnene får mulighed for at deltage i tilberedningen, borddækning og afrydning mm.
Kosten skal være sund og varieret, ofte er flere gentagelser af ny mad nødvendigt, før barnet får lyst til at smage.
Børn og dagplejer spiser sammen, når det er muligt, fordi det skaber fællesskab og giver børnene gode modeller at efterligne.
Måltidet skal være et ophold i dagligdagen en slags pædagogisk aktivitet, hvor børnene er en del af processen med at vælge, smøre, hælde op osv.
Børn skal ikke presses til at spise op.
Kosten:
Der lægges vægt på en ernæringsrigtig kost med hensyn til fedt, kulhydrat og proteinindhold afstemt efter barnets alder, og der lægges vægt på friske råvarer med et minimum af tilsætnings- og farvestoffer, gerne økologisk.
Små børn bruger meget energi i løbet af dagen til vækst og bevægelse. Det kræver en stor mængde mad hver dag. De små maver rummer kun lidt af gangen, derfor skal maden fordeles over mange måltider.
Derfor tilbydes der altid, morgen-, formiddags-, middags- og eftermiddagsmad.
Forslag til måltider i dagplejen:
Morgenmad:
Tilbydes indtil kl. 8.00. Havregrød/gryn, øllebrød, surmælksprodukter med drys, brød med fiber osv.
Frokost:
Rugbrød med pålæg. varme retter, små pizzaer, pastaretter mm.
Brød med mange kerner er ikke godt for små børn og bør derfor begrænses.
Formiddags- og eftermiddagsmad:
Frisk frugt, rugbrød med pålæg, knækbrød, tvebakker, brød med fiber, surmælksprodukter, gnavemad mm.
Et stykke frugt eller en portion yoghurt er ikke tilstrækkeligt.
Drikkelse:
Der serveres hovedsageligt mælk og vand til måltider og efter behov. Brug af sukkerholdige drikkevarer ønskes begrænset. Syntetisk saft bør undgås.
Alle børn tilbydes samme kost. Der udvises dog respekt for kulturelle, religiøse og holdningsmæssige ønsker.
Special/diætkost skal være lægeordineret.
Kosten i dagplejen skal være i overensstemmelse med de aktuelle anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen.